Klimatanpassning i internationell samverkan

Klimatförändringen är gränsöverskridande och många av de utmaningar som den medför kan inte lösas inom landet utan kräver såväl makroregional som internationell samverkan.

Naturvårdsverket medverkar och bidrar med underlag och expertkunskap i en rad olika multilaterala och bilaterala miljöprojekt och stödjer och företräder Sverige i såväl miljö- och klimatkonventioner som i EU:s miljöarbete. 

Nedan följer ett antal exempel på Naturvårdsverkets arbete för att stärka och utveckla det internationella miljösamarbetet i klimatanpassningsfrågor. 

Naturvårdsverket har under 2019–2021 samverkat med Ungerns Innovations- och Teknikministerium i ett projekt finansierat av EU-kommissionen. I projektet har bland annat en vägledning om hur klimatanpassning kan beaktas i miljökonsekvensbeskrivningar tagits fram.

Mer om miljösamarbetet med Ungern

Klimatprogrammet “Stärkta institutioner för ett hållbart klimat” är ett Sida finansierat internationellt program mellan sex afrikanska länder och en samling svenska myndigheter för att bekämpa klimatförändringarna. Ett huvudtemana inom programmet är klimatanpassning (handlingsplaner, effekter av klimatförändringar, katastrofriskreducering, trädplantering).

Läs mer om Naturvårdsverkets Klimatprogram

Sverige har sedan 1989 ingått i ett bilateralt miljösamarbete med Ryssland där pågående programområde om hållbara städer berör samverkansfrågor och kunskapsutbyte kring klimatanpassning.

Läs mer om miljösamarbetet med Ryssland

Naturvårdsverket har regeringens uppdrag att representera Sverige i OECD:s miljöarbete genom medverkan i arbetsgrupper under OECD:s miljödirektorat. I arbetsgrupperna Climate Investment and Development (WPCID) och Biodiversity, Water and Ecosystems (WPBWE) behandlas klimatanpassningsfrågor.

Läs mer om OECD

Arktiska rådet är de arktiska staternas samarbetsforum där man gemensamt arbetar för en hållbar utveckling av Arktis. I arbetsgruppen för miljöövervakning och utvärdering, AMAP, följs och utvärderas klimatförändringar i Arktis och rapporter med rekommendationer för klimatanpassningsarbetet tas fram:

Läs mer om Arktiska rådets arbete

Rapportserien från AMAP-projektet Adaptation Actions for a Changing Arctic (AACA)

Nordiska ministerrådet är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan och består av flera ministerråd för olika sakfrågor. Naturvårdsverket deltar bland annat i en arbetsgrupp om naturbaserade klimatanpassningslösningar (2021–2024).

Mer om den nordiska arbetsgruppen för Naturbaserade lösningar