Flexibla biotopskyddsregler samt flexibla skydds- och ersättningsformer för det fjällnära området

Granskad: ‎den ‎29‎ ‎maj‎ ‎2024

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har tillsammans utrett och lämnat förslag på ändringar av skyddsformen biotopskyddsområden och skydds- och ersättningsformer för det fjällnära området. Uppdraget redovisades till regeringen den 15 juni 2023.

Myndigheternas förslag

Inom ramen för uppdraget har myndigheterna tagit fram nio åtgärdsförslag som syftar till att göra skyddsformerna biotopskydd och naturvårdsavtal mer flexibla, ändamålsenliga och attraktiva.

 Några av förslagen:

  •  Biotopskyddsområden ska kunna omfatta områden med en storlek på upp till 50 hektar. Förslaget innebär att det ska kunna bildas biotopskyddsområden större än dagens 25 hektar, främst inom fjällnäraområdet och i vissa fall även i övriga landet.
  • En variant av naturvårdsavtal införs ovan gränsen för fjällnära skog med möjlighet till anpassat nyttjande. I naturvårdsavtal ovan gränsen för fjällnära skog ska det vara möjligt att tillgodose en markägares önskemål om ett visst, begränsat nyttjande för husbehov. En förutsättning är att naturvärdena bara påverkas marginellt.
  • Ersättningen för naturvårdsavtal höjs ovan gränsen för fjällnära skog. Förslaget innebär att vid den längsta avtalstiden om 50 år kan det handla om upp emot en fördubbling jämfört med dagens ersättningsnivå.
  • En skoglig basväg ska kunna undantas från ett biotopskyddsområde. Det ska vara möjligt att undanta en mindre del av ett biotopskyddsområde som utgörs av en befintlig skoglig basväg, vars användning inte bedöms påverka naturvärdena i biotopskyddet negativt.

I rapporten finns även ett förslag om att överväga att införa ett artskyddsavtal, en särskild variant av naturvårdsavtal för att specifikt hantera artskyddet i ordinära livsmiljöer. Avtalet kan anpassas till art- och situationsspecifika behov samt kan vara ett alternativ då ett begränsat skogsbruk bedrivs inom ramarna för artskyddet.

Redovisning

Kontakt

Erik Norgren, Naturvårdsverket, erik.norgren@naturvardsverket.se