Publikation

Effekter av dikesrensning och våtmarks­restaurering på kvicksilver i vatten

En grävmaskin som gräver ett dike.

Om rapporten

Utdikningen av våtmarker sedan förra sekelskiftet har ökat skogens produktivitet, men också förändrat vattenavrinningen och skogarnas förmåga att lagra vatten. Med tiden har också dikena slammat igen, varför markägare i många fall velat återställa dem genom att rensa bort sediment och växtlighet i syfte att upprätthålla en hög skogsproduktion. En strävan hos andra har varit att försöka återställa våtmarker för att utjämna höga och låga vattenflöden. Något som också innebär bättre förutsättningar för att öka den biologiska mångfalden. 

Åtgärder som båda kan påverka mark och vattenkvalitet, men också kan leda till ökade läckage av kvicksilver (THg och MeHg). Forskarna har genom fältförsök i olika avrinningsområden undersökt effekterna av båda åtgärderna på vattenkvalitet, med fokus på kvicksilver. Syftet var att identifiera vilken typ av områden som är mer eller mindre lämpliga för dikesrensning respektive våtmarksrestaurering när hänsyn även tas till effekterna på skogsproduktion. 

Projektet har finansierats med medel från Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag som finansierar forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs-och vattenmyndighetens kunskapsbehov.

Endast som nedladdningsbar pdf.

ISBN
978-91-620-7145-5
Utgiven
‎5‎/‎6‎/‎2024
Sidor
58
Författare
Karin Eklöf, Ulf Sikström, Marcus Wallin, Alberto Zannella, Eliza Maher Hasselquist, Mahbod Taherian, Ali Ameli och Hjalmar Laudon.
Omslag publikation.