Vägledning

CBAM för privatpersoner

Ett par händer på ett tangentbord, en person håller i en mobiltelefon.
Granskad: ‎den ‎11‎ ‎september‎ ‎2024

Privatpersoner som importerar varor som omfattas av gränsjusteringsmekanismen för koldioxid (CBAM) är skyldiga att rapportera viss information om importen i CBAM-registret.

Den här sidan syftar till att vägleda privatpersoner om rapporteringskraven som CBAM-lagstiftningen ställer.

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som är privatperson och omfattas av kraven på att rapportera din import av CBAM-varor.

Privatpersoner omfattas av CBAM

Både privatpersoner och företag omfattas av CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism). CBAM-reglerna innebär att den som importerar vissa varor till EU måste rapportera varornas utsläpp i CBAM-registret. 

Om du köper varor från länder utanför EU räknas du vanligtvis som importör, oavsett om du får hjälp av någon annan aktör med att transportera varorna och tulldeklarera dem. Som importör är du skyldig att CBAM-rapportera kvartalsvis.

Rapporteringskravet gäller inte för importer av CBAM-varor om försändelsens värde är under 150 euro. 

Vad behöver jag som privatperson göra?

  1. Börja med att ta reda på om dina importerade varor omfattas av CBAM. Det är varans så kallade varukod som avgör om varan omfattas av CBAM-reglerna. Uppgifter om din import, till exempel varukoden, framgår av tulldeklarationen. Om du inte har tulldeklarationen så kan du behöva kontakta det bolag som gjort införtullningen till Sverige (oftast fraktbolaget). Jämför sedan dina varukoder med de varukoder som omfattas av CBAM för att ta reda på om de omfattas av CBAM

    Vem omfattas av CBAM och vilka varor ingår?
  2. Om din vara omfattas av CBAM behöver du lämna in en kvartalsrapport för det kvartal som varan har införtullats i Sverige. Du kan välja att själv rapportera varornas utsläpp i CBAM-övergångsregistret eller kontakta ditt tullombud.

    Väljer du att CBAM-rapportera själv måste du först ansöka om ett Eori-nummer och tillgång till Tullverkets e-tjänster för att kunna logga in i CBAM-övergångsregistret. Detta gör du hos Tullverket:

    CBAM-systemet för privatpersoner (tullverket.se)
  3. När du har fått åtkomst till CBAM-övergångsregistret kan du fylla i din kvartalsrapport. Vi rekommenderar att du följer Naturvårdsverkets lathund för rapportering med standardvärden när du fyller i din rapport. Det är viktigt att läsa lathunden noga och inte hoppa över några steg så att rapporten fylls i på ett korrekt sätt. Jämför med de bilder som finns i lathunden för att kontrollera att du fyllt i rätt.

    Om datum för sista inlämning har passerats för aktuellt kvartal så behöver du först begära sen inlämning i systemet, se separat vägledning för detta nedan.

    Lathund för att rapportera med standardvärden i övergångsregistret (pdf)

    Användande av funktionen begära sen inlämning och kommunikation i övergångsregistret för CBAM (pdf)

    För varor som importeras fram till den 30 juni 2024 kan du använda standardvärden när du rapporterar varornas utsläpp i CBAM-registret. Från och med tredje kvartalet 2024 behöver faktiska utsläppsvärden rapporteras.
  4. Om det uppstår felmeddelanden när du fyller i din rapport så rekommenderar vi att du först kontrollerar att du följt alla steg i lathunden. Kontrollera sedan om det finns en publicerad lösning under rubriken ”Vanliga problem” på vår websida nedan.

    CBAM övergångsregistret – inloggning, rapportering och felmeddelanden
  5. Om du fortfarande får felmeddelanden eller har andra frågor kring din rapportering så är du välkommen att kontakta oss på Naturvårdsverket.

Varor med ursprung i Norge, Schweiz och Lichtenstein är undantagna från CBAM. Det innebär att du inte behöver CBAM-rapportera för dessa varor. 

Fram till den 31 december 2025 behöver du inte betala för varornas utsläpp.