Tillsynsvägledning

Nationell strategi för tillsyn enligt miljöbalken

En kvinlig elektriker förklarar hur en maskindel fungerar för en kund i en fabrik

Strategi för tillsyn enligt miljöbalken 2022-2025

Granskad: ‎den ‎8‎ ‎maj‎ ‎2024

Den nationella strategin för miljöbalkstillsynen är vårt gemensamma verktyg för att uppnå en effektiv och likvärdig tillsyn. Tillsynen är ett viktigt styrmedel för att säkerställa syftet med miljöbalken och därmed främja en hållbar utveckling utifrån miljömålen.

Sidan vänder sig till

Tillsynsmyndigheterna; kommuner, länsstyrelser och Försvarsinspektören för hälsa och miljö. 

3 kap. 19 §

Naturvårdsverket ska i samverkan med centrala tillsynsvägledande myndigheter se till att det finns nationella mål för tillsynen enligt miljöbalken och en strategi för att uppnå de målen (nationell tillsynsstrategi).

3 kap. 20 §

Varje nationell tillsynsstrategi ska omfatta en period om fyra år. Den ska ses över minst en gång varje år och utöver det vid behov.

1 kap. 8 §

En tillsynsmyndighet ska för varje verksamhetsår upprätta en samlad tillsynsplan som omfattar myndighetens ansvarsområde enligt miljöbalken. Planen ska grundas på den behovsutredning som avses i 6 § och det register som avses i 7 §.

Av planen ska det framgå hur myndigheten har tagit hänsyn till den nationella tillsynsstrategin som avses i 3 kap. 19 §.

Om strategin

Strategin syftar till att främja tillsyn inom områden som ur ett nationellt perspektiv är extra angelägna under strategins period. En ökad tydlighet gynnar att myndigheternas samlade resurser och kompetens används effektivare, bidrar till en ökad likvärdighet i tillsynen och underlättar planering av tillsyn.

Strategin innehåller sju tillsynsområden. Vart och ett av dessa har inringade fokusområden med tillhörande preciseringar kopplade till sig. Till varje fokusområde finns ett nationellt effektmål för tillsynen. Preciseringarna utgör strategi för att uppnå effektmålen.

Förutom att peka ut viss tillsyn under perioden lyfter strategin också fram andra åtgärder som stärker fokusområdena, exempelvis tillsynsvägledning. 

  • Strategin gäller i fyraårsperioder. Den här är den första versionen och gäller för perioden 2022-2025. Strategins aktualitet kommer att ses över en gång per år.
  • Strategin är framtagen i samverkan mellan Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket,  Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen, Socialstyrelsen, Energimyndigheten och Svenska kraftnät. Naturvårdsverket har haft ett samordningsansvar för arbetet. Länsstyrelser och kommuner har löpande deltagit i arbetet. Tillsynsrådet har varit styrgrupp för processen att ta fram strategin.
  • När strategin lanserades var inte tillsynsområdet kemikalietillsyn med på grund av att stora delar av kemikalietillsynen flyttades från miljöbalken till Marknadskontrollförordningen (2014:1039) under sommaren 2021. Genom en ändrad lagstiftning sommaren 2022 har kemikalietillsynen nu kopplats tillbaka till miljöbalken. Strategin utökas därför med tillsynsområdet kemikalietillsyn och de fokusområden som från början var tänkta att ingå i strategin. 
  • Strategin lyfter inte fram miljöbalkstillsyn som redan hanteras inom ramen för den Nationella kontrollplanen för livsmedelskedjan (Livsmedelsverket med flera), till exempel växtskyddsmedel.
  • Syftet med de utpekade prioriteringar i strategin är inte att tillsynsmyndigheterna ska prioritera ner den löpande återkommande tillsynen men strategin kan komma att påverka inriktningen på den planerade tillsynen. Strategin har ett nationellt perspektiv. Lokala och regionala variationer utifrån behov av tillsyn kommer alltid att finnas. Det samma gäller annan nödvändig tillsyn som inte omnämns i strategin.
  • En översyn av strategins åtgärder och/eller tillsynsaktiviteter genomförs årligen. Utgångspunkten är att strategins fokusområden ligger fast under hela fyraårsperioden och att översynen handlar om eventuella mindre justeringar av preciseringarna.  Hösten 2025 kommer en ny strategiperiod att lanseras.

Utöver miljötillsynstrategin samordnar och publicerar Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket, Folkhälsomyndigheten och Kemikalieinspektionen planer för tillsynsvägledning. Syftet med planerna är att sammanställa myndigheternas planerade tillsynsvägledning. Tillsyn som lyfts fram i den nationella strategin för miljöbalkstillsynen påverkar innehållet i planerna, men i strategin återfinns inte all tillsyn som behöver genomföras av kommuner och länsstyrelser.

Planerna för tillsynsvägledning som tas fram av respektive myndighet behöver därför ta hänsyn till mer än vad som följer av strategin för att omfatta de centrala myndigheternas hela tillsynsvägledningsarbete. Det som påverkar innehållet i planer för tillsynsvägledning är bland annat ny lagstiftning, myndigheternas bedömningar av områden där tillsynen behöver stärkas, och tillsynsmyndigheternas feedback på behov av tillsynsvägledning.

Du hittar de aktuella tillsynsvägledningsplanerna på myndigheternas hemsidor:

Naturvårdsverket

Folkhälsomyndighetens plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2024–2025

Havs- och vattenmyndigheten  

Jordbruksverkets plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2024 och 2025

Kemikalieinspektionens plan för tillsynsvägledning 2022-2025

Läsanvisning

Här finns en beskrivning av strategins upplägg. Du hittar också beskrivningar av de begrepp som strategin innehåller i form av fokusområden, effektmål, preciseringar, åtgärder, tillsynsaktiviteter, operativa mål samt uppföljning.

Att använda strategin

Den nationella strategin för miljöbalkstillsynen är ett verktyg för dig som leder, planerar och följer upp tillsynen. Förutsättningarna för i vilken omfattning de utpekade tillsynsaktiviteterna kan genomföras ser olika ut mellan olika tillsynsmyndigheter.  Här ges stöd för hur prioriteringar kan göras och hur strategin kan arbetas in i tillsynsplaneringen.

Allmänt om miljöbalkstillsynen

Miljöbalken syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer kan leva i en hälsosam och god miljö. Här följer en övergripande presentation av tillämpningen av miljöbalken och tillsyn. 

Bakgrund till strategin

Den nationella strategin för miljöbalkstillsynen innebär ett kliv framåt i att lyfta fram särskilt angelägna områden i syfte att samordna tillsynen. Delaktigheteten i framtagandet har varit bred.

Fokusområden Avfall

Här presenteras strategins fastställda fokusområden och effektmål samt  preciseringar (åtgärder, tillsynsaktiviteter och operativa mål) för tillsynsområdet Avfall.

Fokusområden Förorenade områden

Här presenteras strategins fastställda fokusområden och effektmål samt preciseringar (åtgärder, tillsynsaktiviteter och operativa mål) för tillsynsområdet Förorenade områden. 

Fokusområden Hälsoskydd

Här presenteras strategins fastställda fokusområden och effektmål samt preciseringar (åtgärder, tillsynsaktiviteter och operativa mål) för tillsynsområdet Hälsoskydd.

Fokusområden Kemikalietillsyn

Här presenteras strategins fastställda fokusområden och effektmål samt preciseringar (åtgärder, tillsynsaktiviteter och operativa mål) för tillsynsområdet Kemikalietillsyn.

Fokusområden Miljöfarlig verksamhet

Här presenteras strategins fastställda fokusområden och effektmål samt preciseringar (åtgärder, tillsynsaktiviteter och operativa mål) för tillsynsområdet Miljöfarlig verksamhet.

Fokusområden Naturtillsyn

Här presenteras strategins fastställda fokusområden och effektmål samt preciseringar (åtgärder, tillsynsaktiviteter och operativa mål) för tillsynsområdet Naturtillsyn.

Fokusområden Vattenverksamhet

Här presenteras strategins fastställda fokusområden och effektmål samt preciseringar (åtgärder, tillsynsaktiviteter och operativa mål) för tillsynsområdet Vattenverksamhet.

Forum för miljötillsynsstrategin

Naturvårdsverket och Jordbruksverket har öppnat Forum för miljötillsynsstrategin. Forumet är en plats för erfarenhetsutbyte mellan tillsynsmyndigheter och tillsynsvägledande myndigheter.

I forumet kan du ställa frågor kring fokusområdena i den nationella strategin för miljöbalkstillsyn och besvara andras frågor. Forumet innehåller mer detaljerad information om Naturvårdsverkets fokusområden, den tillsynsvägledning som håller på att tas fram samt de kommande tillsynsprojekten. 

Forumet omfattar i dagsläget fokusområden inom tillsynsområdena avfall, förorenade områden, miljöfarlig verksamhet, kemikalier och naturtillsyn. Det här är ett pilotprojekt som ska ligga till grund för en eventuell gemensam plattform för alla vägledande myndigheter.

För att du ska komma åt forumet krävs det att du är medlem och loggar in. Du behöver ansöka om ett konto. Endast mailadresser från kommuner, länsstyrelser och centrala myndigheter kommer att godkännas som medlemmar.  

Ansök om konto och logga in i Forum för miljötillsynsstrategin (miljotillsynsstrategin.se)

Medverkande myndigheter

Strategin är produkten av en samverkan mellan de centrala tillsynsvägledande myndigheterna enligt miljötillsynsförordningen.

Energimyndighetens logotypeFolkhälsomyndighetens logotypeHavs- och vattenmyndighetens logotypeJordbruksverkets logotypeNaturvårdsverkets logotypeSocialstyrelsens logotypeSvenska kraftnäts logotypeKemikalieinspektionens logotype