Tillsynsvägledning

Nationell strategi för tillsyn enligt miljöbalken

En kvinlig elektriker förklarar hur en maskindel fungerar för en kund i en fabrik

Strategi för tillsyn enligt miljöbalken 2026–2029

Granskad: ‎den ‎8‎ ‎maj‎ ‎2024

Arbetet med att utarbeta strategiperioden för 2026 - 2029 har börjat. Här kan du följa processen och lämna inspel till arbetet.

Den nationella strategin för tillsyn enligt miljöbalken löper i perioder om fyra år. Varje period är unik och ett verktyg för att uppnå en effektiv och likvärdig tillsyn. 

Sidan vänder sig till

Tillsynsmyndigheter och tillsynsvägledande myndigheter enligt miljöbalken.

Bra att veta

Naturvårdsverket ansvarar för att i samverkan med övriga centrala tillsynsvägledande myndigheter ta fram tillsynsstrategin. Sidorna om tillsynsstrategin för perioden 2026–2029 är under uppbyggnad och uppdateras löpande under arbetets gång.

Perioden 2026 - 2029

Arbetet med att ta fram en tillsynsstrategi för perioden 2026–2029 har startat och löper fram till juni 2025. En nyhet för nästa period av tillsynsstrategin är att den kommer bestå av två delar

  • Del 1: Förmåga att utföra tillsyn
  • Del 2: Tillsyn per miljöbalkens tillsynsområden 

Nedan listas vilka myndigheter som har huvudansvar för att leda och samordna arbetet med tillsynsstrategins olika delar.

  • Del 1 (Naturvårdsverket)
  • Del 2 (Naturvårdsverket övergripande samordning)

    - Avfall (Naturvårdsverket)
    - Förorenade områden (Naturvårdsverket)
    - Hälsoskydd (Folkhälsomyndigheten)
    - Miljöfarlig verksamhet (Naturvårdsverket)
    - Kemikalietillsyn (Kemikalieinspektionen)
    - Naturtillsyn (Naturvårdsverket)
    - Vattenverksamhet (Havs- och vattenmyndigheten)

Så tas tillsynsstrategin fram

I vår myndighetsgemensamma arbetsmodell finns information om processen, tidsplanering, hur arbetet organiseras, roller och deltagande.

Lämna inspel

Arbetar du med tillsyn, är verksamhetsutövare eller på annat sätt berörs av miljöbalkstillsynen? Här har du möjlighet att lämna inspel på vad som är viktigt att lyfta i tillsynsstrategin, det kan exempelvis handla om hur tillsynen behöver utvecklas generellt eller inom ett specifikt område. Observera att ramen för tillsynsstrategin är befintliga regelverk. Inspelen kommer vara ett av flera underlag i myndigheternas arbete med tillsynsstrategin. 

Du kan lämna inspel fram till och med 30 juli 2024. Du kan också mejla dina inspel till Naturvårdsverkets kundtjänst.

Lämna inspel

Vad bör vara prioriterat i tillsynsstrategin perioden 2026-2029? Vad behöver tillsynsmyndigheterna göra? Beskriv vad du anser är viktigt i arbetet med kommande strategiperiod nedan:

Relaterade sidor

    Energimyndighetens logotypeFolkhälsomyndighetens logotypeHavs- och vattenmyndighetens logotypeJordbruksverkets logotypeNaturvårdsverkets logotypeSocialstyrelsens logotypeSvenska kraftnäts logotypeKemikalieinspektionens logotype