Vägledning

Stationära anläggningar

Rykande skorstenar

Tillstånd till utsläpp av växthusgaser

Granskad: ‎den ‎1‎ ‎mars‎ ‎2024

Alla stationära anläggningar som ingår i EU ETS måste ha ett tillstånd till utsläpp av växthusgaser enligt lagen (2020:1173) om handel med utsläppsrätter. Ett giltigt tillstånd är också en förutsättning för att kunna ansöka om gratis tilldelning av utsläppsrätter.

Med tillståndsplikt följer krav på att beskriva sin verksamhet samt att kunna övervaka och rapportera utsläpp inklusive överlämna utsläppsrätter motsvarande mängden utsläpp som har rapporterats. Övervakningen av utsläpp ska göras i enlighet med en godkänd övervakningsplan, där det ska framgå vilka verksamheter som bedrivs på anläggningen samt vilka utsläppskällor som omfattas och hur utsläppen övervakas. Verksamhetsutövaren ska hålla övervakningsplanen aktuell och anmäla alla förändringar till Naturvårdsverket. Vissa förändringar kan föranleda en ändring av tillståndet. Samtliga ändringar ska anmälas innan förändringen genomförs, se mer om detta nedan.

Att bedriva verksamhet utan giltigt tillstånd eller att inte anmäla ändringar som påverkar tillståndet är straffbart.

Sanktioner och tillsyn

Ansökan om tillstånd för nya anläggningar

Ansökan om tillstånd görs till Naturvårdsverket i god tid innan anläggningen blir tillståndspliktig. Ansökan består av en övervakningsplan för övervakning av utsläpp, vilken godkänns av Naturvårdsverket genom beslutet om tillstånd. Läs här för mer information om hur ansökan lämnas in:

Lämna in handlingar

Anmälan om ändrad verksamhet

Alla ändringar av verksamheten eller anläggningen som kan påverka utsläppen av växthusgaser, eller ändringar som påverkar övervakningsplanen, ska alltid anmälas till Naturvårdsverket. Men det är inte alla ändringar som påverkar tillståndet.

Följande ändringar kräver förnyat tillstånd: 

  1. Förändringar av anläggningen som innebär att anläggningens eller verksamhetens art, funktion eller kapacitet ändras och ändringen i mer än ringa omfattning kan påverka utsläppen av växthusgaser.
  2. Om en ny verksamhetsutövare tagit över driften av verksamhetsutövare, ska den nya verksamhetsutövaren anmäla övertagandet.
  3. Om anläggningen ska slås samman med en annan anläggning eller om en anläggning ska delas upp.

Exakt vilka ändringar som omfattas av punkt 1 är en bedömningsfråga, exempelvis föranleder nya utsläppskällor såsom en ny panna ett ändrat tillstånd. Anmälan om ändring ska göras utan onödigt dröjsmål, såvida det inte rör en framtida planerad åtgärd. Om det rör en planerad åtgärd ska anmälan lämnas i god tid innan åtgärden införs.

Alla ändringar ska föras in i övervakningsplanen i ERT. Anmälan av ändringar av verksamheten görs på olika sätt beroende på vilken typ av ändring det rör sig om.

Läs här för mer information om hur de olika ändringarna anmäls: 

Lämna in handlingar

Anmälan om upphörande av verksamhet

Om all tillståndspliktig verksamhet vid en anläggning har upphört ska det anmälas till Naturvårdsverket.

Anmälan lämnas in via e-tjänsten för rapportering av verksamhetsnivåer och ändringar av tilldelning – även av verksamhetsutövare som valt att inte ansöka om tilldelning.

Läs här för mer information om hur anmälan om upphörande av verksamhet görs:

Lämna in handlingar

Lämna anmälan senast 15 januari

Om tilldelning har sökts för anläggningen, ska anmälan om upphörande av verksamhet göras senast den 15 januari året efter det år då verksamheten upphörde.  Detta beror på att anläggningen då inte längre har rätt till tilldelning.

I det fall anmälan inte inkommer i tid tas en sanktionsavgift om 50 000 kr ut.

Mer information

EU ETS

Referensbibliotek Utsläppshandel

I referensbiblioteket hittar du bland annat instruktionsfilmer och länkar till lagstiftning på området.

Referensbibliotek
Hyllor med böcker på ett bibliotek